26 febreiro 2021

JAVIER ESTÉVEZ

 
Javier Estévez, e natural do lugar do Mente. Cursou estudos de Administración e Dirección de Empresas na UNED. Coa especialidade de analítica contable, chegou a ocupar o cargo de director financieiro en varias empresas do sector da construcción. Coa crise do 2008 e a forte caída do sector, reciclouse na asesoría fiscal para autónomos e PYMES, rexentando un negocio desta índole dende o 2017,Estévez Asesores. É, ademáis experto en seguros e axente bancario. Ten,ademáis, un novo proxecto chamado Delicias do Támega do que nos deixa algúns apuntamentos.



Pregunta.- ¿De onde naceu a vocación pola faceta administrativa?

Resposta.-Máis que vocación foi necesidade. Na ebanistería familiar tocoume a min o papeleo. Sempre se me dera ben e fun facendo cursos de especialización ás noites compaxinando co traballo nas obras. Un problema médico me impediu estar en contacto coa madeira e xa me adiquei profesionalmente á administración.

 

Pregunta.-A debacle no sector da construcción levoute a reinventarte. ¿Opinas que neste país estamos dispostos a adaptarnos a cambios?

Resposta.- Somos máis de “malo coñecido…”. Entendemos que para unha persoa que leve trinta anos na mesma profesión sexa complicado reciclarse. As novas xeracións son máis flexibles.

--------------------------------------

"Non somos únicamente grabadores de datos senon que, pola nosa formación continua orientamos sobre a marcha do negocio"

-----------------------------------





Pregunta.-¿Canto de considerada está a necesidade dunha boa asesoría en materia administrativa. Improvisamos moito ou buscamos información contrastada para tomar decisións?

Resposta.- Sobra improvisación na administración da maior parte dos negocios. En Galicia especialmente predomina a crenza de que o que importa é ingresar, deixando minusvalorada a parte administrativa. É un erro; coñecín empresas rentabeis que acabaron pechando por mala administración.

En máis do 80% dos casos a documentación chéganos en época de impostos pero xa é tarde para tomar decisións e traballo previo coma algo tan básico que é comparar presupostos con pedidos para xenerar unha correcta factura. Estes erros poden suponer miles de €. Nós podemos e debemos asesorar sobre a marcha do negocio pero fan falla fundamentalmente confianza no asesor e puntualidade á hora de transmitir a información. Non somos únicamente grabadores de datos senon que, pola nosa formación continua orientamos sobre a marcha do negocio.

 

Pregunta.-¿aínda non levantaramos cabeza da crise do 2008, e xa temos enriba a do Covid. ¿En qué se diferencian?

Resposta.- A crise do 2008 naceu a finais do 2006, e ten orixe humano(a caída de Leman Brothers arrastra á economía mundial) afectando mais ó noso país pola nosa grande exposición ó ladrillo.

A crise actual é causada por un virus, i é un enemigo invisíbel.

No 2008 foi grave, eu recordo compañeiros perder aforros, vivenda, amigos... pero podían tirar das familias. Coñecín varios casos de abós con boas pensións ter que comer da beneficencia tiñan ó seu cargo a fillos e/ou netos.

Da crise do Covid o pior, se cadra é a soidade provocada polos confinamentos.

A crise do 2008 foi a nivel mundial pero algúns países non a sufriron tan gravemente como España e, por exemplo, a exportación fóronse salvouse da queima.

Coa Covid esa opción está totalmente pechada, todo o mundo se parou. Parouse o consumo e a producción mundial.

 

Pregunta.-¿Un aspecto positivo da actual crise da Covid?

Resposta.- Sempre atopamos cousas positivas. Por primeira vez na historia, nunha crise alguén pensa nos autónomos. Podemos decir que as medidas son insuficientes, que non chegan a todo o mundo, e estaríamos no certo, pero por primeira vez o sector dos autónomos ten axudas directas.

 

Pregunta.-Pois dada a túa experiencia e o escenario no que nos atopamos¿qué lle recomendarías a quén estea pensando en emprender?

Resposta.- É un momento complicado pero estanse abrindo oportunidades na procura de productos financieiros e de aforro(o umbral de aforro está medrando). Tamén a moeda virtual. E, ao tempo, moitos negocios tradicionais están pechando.

 

Pregunta.- Din que as crises son sinónimo de oportunidade…..

Resposta.- Pois sí, por exemplo non é complicado atopar locais que antes eran inaccesibeis a presos razonabeis ou mesmo moi atractivos.

Pregunta.- Imos agora cun novo proxecto que está dando os primeiros pasos: Delicias do Támega. ¿Cómo xurdiu a idea deste emprendemento?


Resposta.- Levaba xa anos cunha idea similar, pero soamentes no relacionado co viño. durante a pandemia, falndo cun bo amigo, animoume a levalo adiante. Comecei por buscar unha empresa que me fixera unha boa web e logo tuven a sorte de atopar unha persoa que lle deu un moi bo impulso pechando acordos cos productores.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------"falamos de productores que son veciños, e cos que en moitos casos hai relacións mais alá da extrictamente comercial"

----------------------------------------------------------------------------------------------------------




Pregunta.-Deduzco que a relación cos productores nada ten que ver ca doutros xeitos de distribucion
Resposta.- Non, para nada. Comenzando porque son eles os que nos marcan os precios de venta. E logo porque falamos de productores que son veciños, e cos que en moitos casos hai relacións mais alá da estrictamente comercial.




Pregunta.- Poderías definirnos a qué ambito territorial pertencen os productos de Delicias do Támega?
Resposta.- En principio queríamos que fóran unicamente productos da comarca de Monterrei e da zona de Portugal que baña o Támega. Logo incorporáronse productos de Conso Frieiras e Viana do Bolo, pola proximidade que hai e porque nos nosos estandars de calidade entran perfectamente. Ainda que temos algún producto que non é destas zonas, non é a nosa intención ampliar estas zonas. De feito, os productos que non son da nosa zona entraron porque non se producen por aquí cerca.




Pregunta.- Supoño que os productores non responden a un único perfil profesional. A resposta por parte deles tampouco sería a mesma¿non?                                                                                                            

Resposta.-Desgraciadamente, non podemos mercar directamente a calquer persoa que teña un excedente de producción. Na compra venda de productos alimentarios as premisas márcaas Sanidade, e nos queremos levar todo no ámbito legal. O tema burocrático non facilita estos aspectos. No ámbito da resposta que nos deron, foi moi diferente de uns a outros. Nun primeiro momento non todo o mundo nos quixo recibir nin todo o mundo nos quería vender os seus productos. Unha vez que se puxo en marcha a páxina web, houbo empresarios dos que non nos atenderon que foron eles os que deron o paso de chamarnos para colaborar con nos. E esperamos seguir crecendo neste eido, e incorporar mais productos.








Pregunta.-Supoño que é cedo para valorar pero¿cómo foi a resposta dos compradores?                           
 Resposta.-Todos os comezos son duros, e mais nun caso como o noso que os productos que ofertamos son descoñecidos no ámbito nacional na maior parte da poboación. Incluso dentro de Galicia moita xente non sabe nin onde queda a nosa comarca. Ainda así, en moitos casos sorprendernos a resposta do público. Chegaron a pedirnos información dende Australia.                                                                       


                                       

Pregunta.-¿É un bo momento para productos vinculados a un território concreto?                                  
Resposta.-Eu penso que si. Unha vez díxome unha persoa que conocía en Madrid que o maior problema que ten o producto galego é que nos mismos non creemos nel, porque temos moitísima calidade. Eu penso que a calidade dos nosos productos non envidia á de outras zonas do país. E tamen xogamos moito coa nostalxia da xente. Veciños da comarca ós que a emigración os levou fora da nosa terra. Eu penso que é o melhor momento para a venda on-line é porque non o vai ser para os productos da nosa terra?
Pregunta.- Finalmente¿qué obxectivos vos marcades con Delicias do Támega?                        Resposta.-O primeiro obxetivo é que todos nós marcamos cando comezas un negocio, millorar a tua situación económica. E o segundo, que vai ligado ó primeiro, é revitalizar a nosa comarca. Sería mói bo que as novas xeracións podan vivir aquí sin ter que facer as maletas tal e como tivemos que facer moitos, ou que incluso xente que emigrou poda regresar.


Pois desexamos que Delicias do Támega teña moito éxito e agradecemos a amabilidade de Javier Estévez ao respostar ás nosas preguntas.






3 comentarios:

BEGOÑA VÁZQUEZ GAGO.-

Begoña Vázquez Gago rexenta O Regueiro da Cova Hoxe na Urdiñeira temos a unha profesional da cociña con grande prestixio. Pero tamén a unha ...